NewPerformanceCalculation

From TTWiki
Jump to: navigation, search

Calculate vehicle performance rating based on vehicle purchase cost.

2.0.1 alpha 1 or later

Switch

Configuration file: newperformance on|off

Command line: -Xp

Description

Normally, TTD determines a vehicle's performance score (for the company performance graph) based on last year's profit. If the profit of the vehicle with the least profit was 20,000 pounds or more, the maximum score is awarded, otherwise the score the fraction of 20,000 pounds that the vehicle earned, or 0 if the profit was negative.

However, this determination is flawed because it does not take inflation into account, and all vehicles are equivalent, the cheapest bus needing as much profit as the most expensive plane, even though it can recuperate the purchase and running costs much more quickly.

With this switch, the performance score is based on the vehicle purchase cost. First, the program calculates how much profit the vehicle will earn in its lifetime, then how much a new one will cost when it gets old. It divides the first value with the second one to get the performance score. If the result is zero or negative, meaning it can't get its price back during its lifetime, the vehicle gives no score. For example, if one of your buses has a performance score of 6, this means that when it gets old, you will be able to buy 6 new buses of the same type from the money this one earned for you in its lifetime. This calculation takes inflation into account as well.

The mean of the performance scores (that is, all of them added, then divided by the number of your vehicles) must be at least 5 to get the maximum 100 points for this part of your performance. If the mean is lower, the score you get will be equally lower (for example, the mean of 1 will give you 20 points).

For example, you have a Foster Bus (lifetime: 15 years), it's buying price is $125,000, and you've enabled the TurnOffInflation switch:

Last year profit Profit for lifetime %profit score
$5000 $5000*15=$75,000 60% 0
$10,000 $10,000*15=$150,000 120% 1
$15,000 $15,000*15=$225,000 180% 1
$20,000 $20,000*15=$300,000 240% 2
$30,000 $30,000*15=$450,000 360% 3
$40,000 $40,000*15=$600,000 480% 4
$50,000 $50,000*15=$750,000 600% 6

This calculation assumes that the profit is constant for every year, and that the vehicle will be sold only after getting old (won't crash, for example).

This feature was contributed by Csaba Varga.